Ανύπαρκτο ενδιαφέρον για την οδική ασφάλεια

Ανύπαρκτο ενδιαφέρον για την οδική ασφάλεια

Αρ. Πρωτ. 10365/02.02.2011

Προς Υπουργούς:

- Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων

- Προστασίας του Πολίτη

Αδράνεια και απουσία ουσιαστικού ενδιαφέροντος χαρακτηρίζει την ηγεσία των αρμόδιων Υπουργείων, αναφορικά με το θέμα της οδικής ασφάλειας στη χώρα μας. Για ακόμη μια χρονιά η χώρα μας κατέλαβε μια από τις τελευταίες θέσεις στη λίστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την οδική ασφάλεια. Τα στοιχεία είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά. Συγκεκριμένα, το προηγούμενο έτος έχασαν την ζωή τους 1.280 άτομα σε τροχαία δυστυχήματα και τραυματίστηκαν σοβαρά 1.755. Σε σύγκριση με το 2009, ναι μεν οι θάνατοι από τα τροχαία μειώθηκαν κατά 183 και τα τροχαία κατά 153, όμως πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι η κίνηση στο εθνικό δίκτυο μειώθηκε σημαντικά.

Δυστυχώς, η Κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει ένα συγκροτημένο σχέδιο και πλάνο με στόχο τη μείωση των δυστυχημάτων, ενώ η οδική ασφάλεια γενικότερα απουσιάζει από το πρόγραμμά της. Μάλιστα, αρκέσθηκε για μια ακόμη φορά σε βαρύγδουπες εξαγγελίες και επικοινωνιακούς χειρισμούς του προβλήματος, ενώ στην πράξη, τίποτα δεν υλοποιήθηκε. Έτσι, η Κυβέρνηση, αρκείται μόνο παραμονές εορτών και μεγάλων εξόδων να λαμβάνει κάποια πρόσκαιρα μέτρα στο οδικό δίκτυο και να δίνει δημοσιότητα για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους. Οφείλει, όμως, να καταθέσει ένα συγκροτημένο σχέδιο για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας, έτσι ώστε να συρρικνωθεί ο κίνδυνος πρόκλησης τροχαίων δυστυχημάτων και να μειωθούν τα θύματα των ατυχημάτων αυτών.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:

- Τι μέτρα προτίθενται να λάβουν τα συναρμόδια Υπουργεία, έτσι ώστε να μειωθούν τα τροχαία δυστυχήματα στη χώρα μας;

- Δεδομένου, ότι η χώρα μας, βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στην λίστα της Ε.Ε. για την οδική ασφάλεια, έχουν προβεί τα συναρμόδια Υπουργεία στην επεξεργασία ενός γενικότερου σχεδίου για την προώθηση της οδικής ασφάλειας;

Απαντήσεις Υπουργείων